close

Handlekurv

close

Fraktmetoder

Swix Lovlia Sverrehjornevik 10800

Hvilken langrennstav som passer deg best avhenger at ditt bruksområde og aktivitetsnivå. De viktige egenskaper man må ta stilling til når man skal velge staver er stavens vekt, stivhet, pendel og komfort. Alle disse egenskapene er en kombinasjon av rør, stropper, trinser og håndtak.

Staver med høy stivhet, lav vekt og god pendel er viktig for den som ønsker de beste stavene til trening og konkurranse i preparerte løyper. Stavens stivhet, vekt og styrke bestemmes av røret. Vekt påvirker pendelen direkte. Dersom man ønsker en stav med best mulig pendel må man derfor velge et rør som er laget i 100 % karbonfiber.


Konkurransestaver

De beste og letteste stavene gjør skigåingen meget energieffektivt. Stavene har lav vekt, god pendel og med riktige trinser gir de maksimal respons fra underlaget. Konkurransestaver har derfor rør laget i 100 % karbonfiber, små trinser med TBS og tekniske stropper som gjør at staven sitter godt i hånden.

Swix TBS (Triac Basket System) er et trinsesystem som består av flere trinser i ulike størrelser. Disse kan enkelt skiftes noe som gjør at du uansett snøforhold kan velge den trinsen som gir deg optimal respons fra underlaget og dermed størst fremdrift i sporet.

Staver som er ment for konkurranse må også tåle stor belastning. Desto lengre staver man har desto viktigere er det at man har stive staver slik at de ikke bøyer seg for mye når man legger all kraft i stavtakene.

Optimal lengde på klassiskstaver er 25-30 cm kortere enn egen kroppshøyde. Skøytestaver bør være 10 - 15 cm kortere enn egen kroppshøyde.

Turstaver

Turstaver lages normalt i glassfiber eller aluminium. Aluminium gir bedre stivhet, lavere vekt og vesentlig bedre egenskaper på slagfasthet sammenliknet med komposittstaver med høy andel glassfiber. Glassfiber og aluminium veier mer enn staver i karbonfiber. Dette påvirker pendelen som blir dårligere, men det er gode staver i denne prisklassen.

Trinsen på turstaver bør være store nok til at de gir god bæring også utenfor preparerte løyper, men de bør likevel være mindre enn lærtrinsen som er beregnet for fjellstaver. Les mer om ulike trinser her.

Lengde på turstaver bør være ca. 30 cm kortere enn egen høyde.

Fjellstaver

Staver beregnet for fjellet og til å gå utenfor preparerte løyper bør være solide og ha en stor trinse som bærer godt i løssnøen. Fjellstaver finnes både i kompositt og aluminium.

Swix Sonic er en komplett serie med justerbare staver spesielt utviklet for topptur og randonee

Junior

Anbefalt lengde på juniorstaver kan du finne her